Amiket mi ki nem hagynánk az idei Art Marketen. Neked se kéne.

Végre megint Art Market, és mert értjük ám a művészetet, nem csak szeretjük, alig várjuk, hogy testközelben legyünk a több száz embert megmozgató Michelangelo Pistoletto-féle Third Paradise Budapest programmal, ahogy az idén debütáló fotóművészeti szekció is izgalmasnak ígérkezik José Cura fotóművészetének első vásári bemutatkozásával. Mi ezekről nem maradnánk le. Szerintünk te sem.

MICHELANGELO PISTOLETTO és a HARMADIK PARADICSOM

Michelangelo Pistoletto az Art Market Budapest különleges vendégeként vesz részt a vásáron, amely 2019-ben kísérőprogramjaként mutatja be az alkotó Harmadik Paradicsom elnevezésű többnapos projektjét.
Michelangelo Pistoletto valóságos élő legenda a nemzetközi művészeti életben, Európa egyik legmagasabbra értékelt élő alkotója, művei a világ valamennyi jelentős gyűjteményében megtalálhatóak. Egyebek mellett a rendkívüli hatású Arte Povera művészeti mozgalom kulcsfigurájaként és a híres tükörfestmények alkotójaként ismert és keresett a világ művészeti piacain. A mester 1998-ban az észak-olaszországi Biella városában Cittadellarte - Fondazione Pistoletto néven különleges alapítványt és egy elhagyott textilgyárban komplex művészeti bázist hozott létre, amely a művész látásmódját tükröző, a társadalom és kultúra összefüggéseit középpontba helyező programok megvalósítására koncentrál.

pistoletto_apple_made_whole_again_by_kata_to_th.jpg

Michelangelo PISTOLETTO The apple made whole again 2009 wool / gyapjú 360X300


Pistoletto szellemi munkásságának jellemzője, hogy a művészetre és társadalomra vonatkozó gondolatait manifesztumok formájában fogalmazza meg, amelyek közül az egyik legismertebb az úgynevezett Third Paradise (Harmadik Paradicsom), amely egyébként a Cittadellarte jelenlegi tevékenységeit is alapvetően meghatározza. A Harmadik Paradicsom lényege, hogy miközben az első Paradicsom a természettel való harmonikus együttélés közege volt (Ádám és Éva), a másodikat a technikai forradalom és fejlődés vívmányai határozzák meg, a harmadik Paradicsomnak a korábbi kettő fúziójaként kell létrejönnie. Azért szükséges tehát erőfeszítéseket tennünk, hogy ez az újabb harmónia, egyfajta paradicsomi állapot létrejöhessen: a természet ugyan adott, de már nem élünk vele harmonikusan együtt, miközben a technikai fejlettség elég magas ahhoz, hogy a földön az emberek életét könnyebbé, kényelmesebbé és élvezhetőbbé tegye.

A programhoz kapcsolódóan létrehozott köztéri szobor, a ’The apple made whole again’ (Az újraegyesített alma) a Third Paradise egyik jelképeként használt almát ábrázolja. Az alkotás mögötti koncepció lényege, hogy az almát, amelyből kiharapott egy darabot az emberiség, és ezzel eltávolodott a természettől, a technika segítségével újra egésszé lehet alakítani. Az almába tehát a kiharapott rész látványos „öltésekkel” visszakerül. A Budapestre érkező szobor a program idején az Art Market Budapest kiállítási csarnokai szomszédságában, a Nemzeti Táncszínház különleges épületében kerül kiállításra.

A programsorozat keretében önkéntesek a közönség bevonásával a Harmadik Paradicsom motívumát formázó köztéri installációt helyeznek el Budapest egyes közterein, köztük az Art Market Budapest helyszínéül szolgáló Millenárison is.

ArtPhoto Budapest 

A nemzetközi sztártenor, José Cura itt mutatkozik be először fotóművészként művészeti vásáron, de kiállít a Lucien Hervé Alapítvány és látható lesz az Art Baselről érkező Bauhaus Contemporary című válogatás is.

oleg_kulik_gorilla_lena_rosseli_gallery.jpg

Oleg Kulik - Gorilla (Lena&Rosseli Gallery)

A részletes programot itt találod!

 jose_cura-_viejo_pintor_foto_art_market_budapest.jpeg

 José Cura: Viejo pintor (Fotó/Forrás: Art Market Budapest) 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://programfanni.blog.hu/api/trackback/id/tr4315187960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása