A fesztiválszezon végére maradt a legmenőbb helyszín, ahol felléphetne bárki, olyan menő a háttér. Morcheeba, Róisín Murphy, José Gonzalez a Balaton Pikniken!

Pénteken még biztosan pompás idő lesz, és csak szombat éjjelig kell kitartania, hogy perfekt vége legyen a nyárnak. Hónapok óta remegünk ezért a hétvégéért, de te is bezsongsz, ha meglátod, hol lesz idén a Balaton Piknik! A Balatonboglári Gömbkilátóhoz inkább kirándulni szokás, én is voltam vagy háromszor, de egyik alkalommal sem arról ábrándoztam, milyen fasza lenne Bootsie-ra, Galactic Jacksonra zötykölődni alatta, meg flesselni a kivilágított gömbön egy Morcheeba-koncerttel a háttérben*. 

dji_0107.jpg

Fotó: Nagyon Balaton

A Piknik nappali elfoglaltság, ezen is (rendes nevén Mol Nagyon Balaton Balaton Pikniken) már péntek délben kifekszünk, és majd éjfélig ezt csináljuk majd kitartóan, aztán szombaton kábé ugyanerre készülünk. Nem ottalvós a buli, de ilyenkor már bőven akad szabad szállás a környéken. A Piknikre mehet kutya, gyerek, pokróc, frizbi, de kajás hűtőláda, dobócsillag, sátras utánfutó nem annyira. A színpad melletti Color teraszra meg bőven elég egy lecsippantós kártya, le se kell menned Kistücsökbe, mert

a Kistücsök jön fel hozzád a VIP-be!

ml4_8480.jpg

Fotó: Nagyon Balaton 

Mi pedig ezekért megyünk péntek-szombaton Boglárra:

DJ BOOTSIE eklektikus hiphop szettjéért - péntek 14:00

 

a Nicola Conte Spiritual Galaxy afrós spacejazzéért - péntek 21:30

 

Galactic Jackson eszelősen változatos bakelitjeiért - szombat 14:00

 

a Morcheeba és a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat alumínium remekművének találkozásáért - szombat 21:30

 

 

(Szolg.közl.: Orsi, ha nem futnánk össze személyesen, gratulálok és sok boldogságot!)

* Hanem hogy végre megállunk, és betúrhatom a szenyáimat. 

Ma csipkedned kell magad, hogy odaérj az összes hazai sztárbanda koncertjére a SZIN-en, holnap viszont zenállapotban várhatod a Legszebb Férfit, akit valaha shuffle-ozni láttál!

Kezdjük a végén! Az utolsó őrült nyári fesztiválon, a SZIN-en szombat este lép színpadra a bosnyák-svéd Salvatore Ganacci, akit ha táncolni is látsz DJ-szettje során, mindent láttál, amiért ma érdemes DJ-t fesztiválprogramba tenni!

A Szoborszerűen Szép Férfi a BORSODI NAGYSZÍNPAD-on lép fel, SZOMBATon 22:30-tól. 

 

Ma, PÉNTEKen viszont talán utoljára láthatsz ennyi fasza hazai sztárt ebben a szabadtéri szezonban!

Ebben a sorrendben elvileg nem maradsz le senkiről:

1. Ivan and the Parazol a Royal arénában 19:30 - 20:45

2. Bëlga a Bomba stage-en 20:00-21:30

3. Hiperkarma a Royalban 21:15 - 22:30

4. Subscribe a Pepsi nagyszínpadon 21:00 - 22:15

5. The Biebers a Bombán 22:00-23:30

6. Vad Fruttik a Pepsin 22:45 - 00:00

7. Irie Maffia  Royal aréna 23:00 - 00:30

Ha pedig csak annyi erőd maradt, hogy fesztiválgalériát nézegetnél, parancsolj! Itt gyűlnek a SZIN photo crew fotói, amiket köszönünk!

 SZINes képek

Keljünk útra a kellemes szombatban, fiatal barátom, fesztiválok pionírja, matrózom a programok parttalan vizein!

Amondó vagyok, készítsük elő az automobilt, és kocsizzunk ki Zamárdi partjára, kiskomámuram a kalandban! Mélyen egyetértek, bátyám, magam is kedvvel vennék részt a szombati mulatságokon! Kishölgyek beférnek? Hogy a teringettét ne, üstöllést induljunk!

63064091-0ff8-4342-b489-3ed1d24636db.jpeg

A betyárját, micsoda választékot nyújt ez a nap! A Strand fesztivál Petőfi parti fövenyén már a déli harangszó után három órával lám, LUDMILLA kisasszony válogat sorba a gramofonján, egyenetlen monotóniájú, a fülnek szokatlan, csavarüzemi hangzavarból flottul harmóniába fonódó, kellemes zakatolásokat. Elragadó!

Istenemre, komám, eztánra pazar választás lesz az átellenben sátrat vert B my Lake bálon a nyugati tájak elismert rézfúvósainak, PETER MAKTO és GREGORY S uraknak a mély álomból dervistáncba forgó, virtuóz tubajátéka a B pódiumon, mely alatt a közeli alkonyatnak hála, bátran fogyaszthatunk alkoholos hűsítőket. A kisasszonyoknak ehhez még túl világos van, de legyen erényük a türelem, hiszen hat órától a háztartások gépesítésében élen járó friztföldön otthonra és hangjára találó, MIND AGAINST talján páros muzsikál, míg a Nap a csodálatos aranyhídon át nem vonul és le nem bukik a horizonton. Onnantól szabad a tánc és a csók, mit innának, kisztihand, mivel?

Ne feledd szavad, de léptedben tedd, kedves árnyékom a díszmenetben, mert az energiával telt, modernül csengő, házias etűdök titánja, JENIA TARSOL, kinek fél Európa tapsol, a kései alkonyon, nyolcz órára hirdetett kezdettel hangversenyel a My színpad emelvényén, emelve az est fényén, a napcvikkeremre esküszöm, bánnánk, ha ezt elmulasztanánk. Kishölgyeim, addig magácskáék biztonságban, illő társaságban szórakozhatnak a Strand kivilágított, Ötöslottó kamaratisztásán a BLAHALUISIANA és más úrhölgyek társaságában. Szaporán topogni, a háromnegyed kilences kezdés közel van ám!

Hát hallod, úri barátom a pompában, majdnem mondtam valamit örömömben, annyira elvarázsol a muzsika, tán fogyasszunk, hogy megnyugodjak. Tiszteletreméltó, hogy a különös hangszerét egyedülállóan megszólaltani képes STEPHAN BODZIN művészúrban mennyi kiállás van, nem túlzok, ismétlem nem túlzok, de újra és újra magával ragad és magával ragad. Maradjunk még, ha nincs ellenedre, megbocsáss, itt a B pódium környékén, míg fiatalok vagyunk, legyen mit meséljünk a várva várt házfejlesző paganinik, a TALE OF US, és a melódiáikkal együtt mozgó és lélegző köncertlátogatók egymásra találásáról. Az örömünnep 8 fertályórányira vasárnapba nyúlva kezdődik, ami sziámi ikertestvérem az eufóriában, köztünk szólva  is hajnali kettő. A hölgyemények pedig, ide a rosdás bökőt, bajtársam a kishölgyterelgetésben, ha ott vannak, ahol sejteni vélem őket, oda is valók, a Strandoldali szerencsérejárókkal egyetemben az Ötöslottó mulatóban METZGER VIKTÓRIA önálló dalestjén.

A nemjóját, de megreggeledett! Én nem várnék a kiskisasszonyokra és a kufferjeikre, ha nem vagyok túl vindisgréc testvéröcsém az egyetértésben, tán immár megülnék egy palack karsztvízzel az automobilban. Tekints ide barátom, és mondd a szemembe, a táskáink megvannak? Megvannak. Ez a beszéd, pihenjünk meg, engedelmeddel. Hova parkíroztunk?

Ez nem a Somogyi Kati? Ismerősök és vadidegenek a Strand fesztiválról és a B my Lake-ről rengeteg fotón!

bmate_s_szerda1472.jpgHa nem találtad magad a Szigetgalériában, ne csüggedj.  Ha nem csüggedsz, mert ott sem voltál, de a Strandot végigbulizod, vagy ismersz olyat, aki kint van Lake-en, ess neki a rengeteg fotónak! Mert bárki szembe jöhet, te is, ő is, de még a Somogyi Kati is!

_kma320.jpg

Találj régi vagy keress vadiúj barátokat!

Köszönjük a Rockstar Photographersnek és a Volt Produkciónak, Király Istvánnak és Boda Gábornak, hogy odaadták ezt a rengeteg fotót!

3-3 kihagyhatatlan zakatolás a B My Lake első két napján!

Balra Dimitri Vegas & Like Mike, Anne-Marie, a Bastille, Jason Derulo, Jonas Blue és John Newman, jobbra Sven Väth, Tale of Us, Adam Beyer és Amelie Len. A tavalyi keszthelyi kiruccanás után a B my Lake visszaköltözött Zamárdiba a Strand mellé, így még a közös placcra tett bejáratoknál is eldöntheted, melyik nap melyik fesztivált választod. Mi ezekre megyünk B My Lake-en, csütörtökön és pénteken, az tuti.


CSÜTÖRTÖK

AMELIE LENS@B STAGE 22//00

A huszonkilenc éves DJ a Lenske lemezkiadó társalapítója és a belga techno szcéna egyik legizgalmasabb exportterméke. Tizenhat évesen még csak partiarcként rajongott az elektronikus tánczenéért, de 2016-ban már megjelent az első saját lemeze, az Exhale; ezt öt további EP követte. Amelie-nek nemcsak a minimálban, acidben és tribal house-ban gazdag DJ szettjei energikusak: ha ő váltogatja a lemezeket, garantált a féktelen buli a keverőpulton innen és túl egyaránt.

ADAM BEYER@B STAGE 02//00

A svéd techno egyik totemoszlopa másfél évtized alatt másfél tucatnyi EP-vel, mixalbummal, és nagylemezzel bővítette a diszkográfiáját, a szettjeire pedig milliók táncoltak Buenos Airestől Budapestig. A Drumcode lemezkiadó alapítójaként olyan művészek útját egyengette, mint Cari Lekebush vagy Marco Carola. Beyer a kilencvenes évek óta rendszeresen lép föl Magyarországon; nincs kétségünk afelől, hogy a Balaton-parti szettjét is üdvrivalgás fogja kísérni.

ANDREY PUSHKAREV@MY STAGE 23//00

Oroszországból szeretettel: a 38 éves Andrej Pushkarev tizenöt éves kora óta DJ-zik, de az évtizedek megkövesedett rutinja sem tette fantáziátlanná. Eklektikus lemezgyűjteménye és precíz mixtechnikája egyszerre elegyíti a tánczenében a harmóniagazdag eufóriát, az irtózatosan érdekes hangokat és a táncra perdítő ritmusokat – a nap végén pedig a test és a lélek is megkapja, ami jár neki.

PÉNTEK

SVEN VATH@B STAGE 18//00

A német techno szcéna nagy öregje 1982-ben állt be egy frankfurti klub keverőpultja mögé, és 1986-os kislemezével, az Electrica Salsával a nemzetközi színtéren is letette a névjegyét. Az azóta eltelt több mint harminc évben mindenbe belekóstolt a trance-től a minimálig – és mindig zajos sikerrel. Még ma is főleg két lemezjátszóval és egy keverővel DJ-zik, de más tekintetben nem mondható konzervatívnak. Mindig megújul, mindig innovál – az egyetlen állandó az üdvrivalgás, ami a szettjeit kíséri.

SASHA@MY STAGE 02//00

Amikor 1988-ban DJ-zni kezdett egy manchesteri klubban, Alexander Coe még összekeverte a lemezjátszó pitch controlját a hangerőszabályzóval, de ma már Grammy-jelölések és szimfonikus feldolgozások kísérik a pályáját. Meg lelkesen üvöltő partiarcok. Mindegy, hogy a John Digweeddel közös DJ fellépéseiről, a szerzői albumairól vagy az élőben remixelt klubslágerekről beszélünk, egy biztos: kevés jobb dolog történhet a fülünkkel és a lábunkkal a táncparketten, mint egy Sasha-szett.

 CHRIS LIEBING@B STAGE 02//00

Liebing, akinek a neve a kétezres évekre egybeforrt a schranz techno nevű agresszív alstílussal, később kifinomult saját szerzeményekkel, neves producerekkel közös kollaborációkkal és intenzív DJ szettekkel öregbítette a hírnevét. Sokadszor jár Magyarországon, de a játéka várhatóan most sem lesz kevésbé izgalmas, mint korábban.

 (fotó: B my Lake official)

Mi ezekre megyünk Strandon, csütörtökön és pénteken, az tuti.

Balra Dimitri Vegas & Like Mike, Anne-Marie, a Bastille, Jason Derulo, Jonas Blue és John Newman, jobbra Sven Väth, Tale of Us, Adam Beyer és Amelie Len. A tavalyi keszthelyi kiruccanás után a B my Lake visszaköltözött Zamárdiba a Strand mellé, így még a közös placcra tett bejáratoknál is eldöntheted, melyik nap melyik fesztivált választod. Mi ezekre megyünk Strandon, csütörtökön és pénteken, az tuti.

Fotó:Rockstar Photographers

AUGUSZTUS 22. 

Majka feat. Király Viktor@STRAND Mol-Petőfi nagyszínpad 20:15

Fotó:Rockstar Photographers

Miközben higgadt profizmussal építi a karrierjét, még mindig előfordulhat, hogy belefingig a mikrofonba egy országostévé élő interjújában. Amíg ilyen önazonos marad a sztárvilágban, a színpadon is hasonlóra számítunk tőle, éppen ezért érdemes megnézni egy-egy nagyszínpados buliját. Mellette még Király Viktor is képes ökörködni. Szerintünk. Este kiderül!

Pixa és barátai pres: Rostás Szabika@STRAND Borsodi színpad 01:00

1180_550_2_1.jpg 

Éjfél után egy fesztiválon minden jó ízlésű fiatalnak szüksége van egy kis mulatásira. A fiatal szcénát a poszt-grófói érában újabb és újabb pillanat-sztárokkal mozgásban tartó Pixa, a negyedik fesztiválját is VIP-pel toló ifjúságnak oly ismerős ruppótlanságból csinál viccet Rostás Szabikával. A buli csúcspontját, amikor a pöcsig Hollisteres nagyérdemű együtt dalolja hogy _Csóró, de csóró vagyok én, mer elszórom a pénzem minden hónap elején_, mindenképp érdemes kivárni. Meta.

Lotfi Begi@STRAND Ötöslottó színpad 03:20

Fotó:Strand fesztivál

A Balaton Soundon kínos Facebook-csatába keveredő remix-mogul jó zárásnak ígérkezik, ha azt csinálja, amihez ért, az eredetiben az ingerküszöbünket nem birizgáló dalok átdolgozásaival, plusz a saját zenéivel, amiknek a feléről sem tudtuk, hogy az ővé, napkeltéig nem enged lelépni a ritmuskockáról. Ez az a buli, ahol csajok is maradnak a végéig. 

 

AUGUSZTUS 23.

Animal Cannibals@Mol/Petőfi nagyszínpad 17:00

Fotó:Rockstar Photographers

Kia fene gondolta volna, hogy 30 éves az Animal Cannibals? Azon kívül, hogy a Takaríttó Nőüt már a többedik generáció üvölti, mikor retróba fordul a buli, jó ha tudod róluk, hogy ezalatt a három évtized alatt kevesen tettek annyit a hazai hip-hop szcéna fennmaradásáért, a lakótelepi játszóról induló fiatal tehetségek útjának egyengetéséért, mint ők. BIG RESPECT, ha hiphoppos vagy, ha nem tiszteld meg őket azzal, hogy ott leszel a bulijukon!

New Level Empire@STRAND Ötöslottó színpad 17:30

Fotó:Rockstar Photographers

A haverunk haverja játszik a zenekarban, emiatt olyan, mintha mi is zenekarközeliek lennénk, de amíg nem ismertük ezt a tagot, addig is ottragadtunk a koncertjeiken. Láthattad őket a Dalban, a Nagy-Szín-Padon, de ha végignézed egy saját bulijukat, rájössz, hogy nem egyszámos csapatról van szó. 

Deniz@STRAND Magenta színpad 19:45

Fotó:Rockstar Photographers 

NLE után, a hip-hop péntek jegyében, a barcikai repper jó választás. (Tudtad, hogy a New Level Empire-rel közös kollabja a Valahol c. dal pár éve a legtöbbet játszott szám volt magyarföldön?). Sok jó csaj, okos szövegek, jó hangulat. Erre számítunk, ezért megyünk.

Siska Finuccsi és Party Cannibals@STRAND Hip Hop Beach by Animal Cannibals Borsodi Színpad 22:00

A már korábban kifejtett BIG RESPECT miatt, meg hogy a hip-hop pénteken rajta maradjunk a hip-hopon, éjjeltől hajnalig itt leszünk a legtöbbet. Figyelem, maguk a mesterek is rakják a géphoppot!

 (Borítókép és fotók:Rockstar Photographers)

Van ott más is, vagy csak a hangos zene? Nappali elfoglaltságok a Strandfeszten

Balra Dimitri Vegas & Like Mike, Anne-Marie, a Bastille, Jason Derulo, Jonas Blue és John Newman, jobbra Sven Väth, Tale of Us, Adam Beyer és Amelie Len. A tavalyi keszthelyi kiruccanás után a B my Lake visszaköltözött Zamárdiba a Strand mellé, így még a közös placcra tett bejáratoknál is eldöntheted, melyik nap melyik fesztivált választod. Nappali programok a STRAND Fesztiválon, amire nyugodtan kiviheted anyut vagy Kimet és Kimet a dél-koreai cserediák-ikreket!

Detox jóga@Diákhitel kávézó 12:15 minden nap

Ászanázás másnapos fesztiválozókkal. Tiszta csakrákkal még többet adhatsz a szellemednek, és a az azt hordozó testednek. Nem is tudtad, hogy ott is van izom, mi? A jóga mindenre jó.

A szerelem pszichológiája Matyi Csongorral@Diákhitel kávézó péntek 15:15

Bánod, hogy hajnalban kisurrantál a sátrából, mert lehet hogy életed szerelmével nem cseréltél telefonszámot? Tavaly itt jöttetek össze, idén elosztottátok a fesztiválokat, hogy ne találkozzatok, pedig mindketten szerelmesek vagytok? Béna, ha kimondod, ő vajon mikor mondja ki? Kínzó kérdések, szívtájéki bizonytalanság, SZERELEM. Vagy nem. Ha ilyesmikre keresel pszichológiai keretrendszert, itt megkapod!

Strand Art Senával és barátaival@Strand Art csütörtök-péntek

Tradicionális afrikai ruha dekor tanulás, ghánai adinkra szimbólumokkal textilfestés, ékszer alkotás újrahasznosított anyagokból vagy éppen saját STRAND póló készítés – minden nap déltől egészen kora estig. Csináld magad!

Te is szépen festesz@STRAND Festő iskola minden nap

Itt minden nap déltől más-más technikával, a Manzart rajziskola és művészeti műhely gyakorlott és rendkívül népszerű tanárai segítségével teljesedhetsz ki kreativitásilag. A helyszín fővédnökei a Blahalouisiana tagjai, akik maguk is részt vesznek majd néhány foglalkozáson.

Songland Molnár Tomival@Songland minden nap 15:00-19:00

Ennél még te is jobb dalszöveget írnál? Hajrá! Itt minden délután az egyik legtöbbet foglalkoztatott dalszövegíró (és nem utolsósorban a JETLAG frontembere), Molnár Tamás vár, sőt itt lesz a Hiperkarmás Bérczesi Robi, Eckü a Hősökből, Csorba "Játszik" Lóci, hogy megosszák, mitől jó, hogyan készül a jó dalszöveg. Ha rendesen kikupálod magad, a te dalszöveg-részleted is simán bekerülhet a STRAND aftermovie dalába!

 

Fluor mozija@kertmozi

Magyar kultfilmek rogyásig, amiket vagy láttál, és meg kell nézned újra vagy nem láttál, ezért illene végre megnézned!

Csütörtök 23:00 Liza, a rókatündér - 01:30 Rossz versek :: Péntek 23:00 A Tanú - 01:30 #Sohavégetnemérős :: Szombat 23:00 Sose halunk meg - 01:30 Üvegtigris

Találd meg magad, nézegess ismeretleneket az idei Sziget fotóin

ml_190812_041_1.jpg

FRISSÍTVE: A hétfő-keddi fotókkal teljes a galéria. Órákig nem jössz le róla!

Elkértük a Szigettől a hivatalos fotókat, hátha valamelyiken megtaláljuk magunkat. Hasznos időtöltésnek tűnik, ha végiglapozod a galériát az első 3 nap 5 nap fotóival, pláne ha felbukkan egy-két haver vagy te magad jössz szembe a sok vidám fiatal között. Akkor is, ha nem.

 

 Rengeteg boldog fiatal rengeteg szép fotón

Ha megtalálod magad, azonnal szólj!

UPDATE: Egy órán keresztül forgattuk teljes képernyőn, mielőtt kitettük, nézz körbe te is a @rockstarphotographers iszonyúan menő 360 drónfotóján!

 

Így éld túl a pánikot egy nagy fesztiválon!

ddp-g-u2xluqaxa-unsplash.jpgMinden olyan koncerten, rendezvényen, ahol rengeteg ember tömörül össze, benne van a pakliban, hogy kitör egy tömegpánik, amivel nem tudsz mit kezdeni. Adunk pár tippet, ami segíthet, ha már belekeveredtél egy ilyen ijesztő helyzetbe. A pánik szakértőjét, Birkás-Kováts Dezsőt is megkérdeztük.

Sikítozás, hisztéria, lökdösődés, eltaposott emberek: szinte minden évben hallunk olyan tömegrendezvényekről, ahol elszabadult a pánik. Tegnap a Szigeten is megtörtént baj, amikor az Ed Sheeran koncerten szintén kitört a pánik, a résztvevők közül sokan a pultokra felmászva próbáltak menekülni a fojtogató tömegből.

De mi a frász történik ilyenkor?

Egyik pillanatban még megy a tánc, a másik pillanatban már egymáson tolong a tömeg, és ha mindennek vége, kiderül, hogy nem is volt valós veszély. gondoljunk csak a West-Balkán tragédiájára, ahol két lány is életét vesztette a tömegben, mert egy meg nem történt késelés miatt kitört a pánik. Elég tehát egy elkapott mondat, egy ismeretlen, hangos zaj, és a már eleve feszült tömeg "pánikolni" kezd.

Persze jócskán akadnak olyan esetek is, amikor nagyon is létező fenyegetettségről van szó, mint például 2006. augusztus 20-án, amikor óriási vihar okozott pánikot Budapesten.De bármi is az ok, egy biztos, a tömeghisztéria lényege, hogy az érzelmek könnyen „átragadnak” másokra. Ha pedig a tömeghisztéria elszabadul, mindenki úgy érzi, menekülnie kell, ilyenkor ugyanis bekapcsol az "életben maradás" ösztönparancsa, ami minden racionális gondolkodást, viselkedési normát felülír. Egyetlen gondolat veszi át az irányítást az ember elméje felett, hogy túléljen, meneküljön. Sokszor ez a vágy lesz a legnagyobb veszély, ha ugyanis valaki nem tudja  felvenni a tömeg tempóját, megrekedhet, a tömeg súlya, ereje pedig egyszerűen megfojthatja, és az is előfordulhat, hogy a földre kerül, és a többiek tapossák agyon. 

Oké, de ilyenkor hogyan érhető el el, hogy ne a pánik vezéreljen minket?

Birkás-Kováts Dezső pszichiáter szerint, ha az ember körül pánikhangulat van, akkor nem könnyű racionálisan gondolkodni és megőrizni a nyugalmunkat. Ilyenkor az a legrosszabb, hogy az ember nem tudja, mit történik, hiszen a tömegből nem látunk ki, a menekülés ösztöne pedig egyre erősödik. A szakember szerint ilyen helyzetben segíthet a pánik elkerülésében, ha másokon segítünk, ezzel is elterelve a figyelmünket önmagunk ijedtségéről.

A pszichiáter azt tanácsolja - és nem csak ilyen helyzetekre -, hogy ne küzdjünk a félelemmel.“

A félelem akkor távozik, ha megengedjük, hogy velünk legyen, ha azonban ki akarjuk zárni, akkor egyre hangosabban dörömböl.

- magyarázza, hozzátéve, hogy a félelem természetes érzés, meg kell tanulni együtt élni vele, még akkor is, ha néha ijesztő. A szakember másik tanácsa, arra az esetre, ha már elindult a tömeghisztéria, hogy a tömeggel együtt haladva, de az epicentrumtól eltávolodva mozogjunk.


Inkább próbáljunk a tömeg mozgásával ellentétesen haladni,hanem haladjunk együtt az áramlattal és tartsunk a széle felé - mondja.

danny-howe-bn-d2bcvpik-unsplash.jpg

Photo by danny howe on Unsplash

Néhány plusz tipp, hogy épp bőrrel megússz egy tömegpánikot:

 - nézz körül, figyeld, próbálj eltávolodni a tömeg epicentrumától, keress kerítést, vagy valami olyan helyet, amire felkapaszkodhatsz 

 - ha azt érzed, hogy egyre tömörödik körülötted a tömeg, amíg teheted, állj máshová, ezzel csökkented a zsúfoltságot és másoknak is biztonságosabbá teszed a helyet

 - a tragédiák legtöbbjét fulladás okozza, figyelj oda a légzésedre, és bár nehéz kibírni egy ilyen ijesztő helyzetben, próbálj meg ne sikoltozni  ha azt érzed, hogy erősödik a tömeg nyomása, tedd a behajlított karjaidat a bordáid elé. Így megvédheted a bordádat, plusz így nem préselik annyira össze a bordáid a tüdődet.

 - amikor a tömeg tol, nyom, természetes reakció, hogy próbálsz ellentartani, de ez sajnos nem segít, csak értékes energiát pazarolsz el. Hagyd, hogy sodorjon a tömeg, de közben koncentrálj az egyensúlyodra.

 - mindig figyeld, hogy mekkora a tömeg körülötted: ha senkivel sincs fizikai kontaktusod, nem érnek hozzád, akkor aggodalomra semmi ok, ha egy-vagy két emberrel ütközöl, úgy, hogy egy helyben állsz, akkor kezdenek sokan lenni, jobb ha szellősebb helyet keresel, ha viszont nem tudod kinyújtani a kezedet, mert annyira sűrűn vannak körülötted, akkor bármikor kitörhet a pánik, hagyd el a helyet, amíg tudod.

Cover photo by DDP on Unsplash

 

Ha van bevált trükköd a pánik kezelésére vagy eleve a tudatos elkerülésére, írd meg kommentben, hogy okosabbak legyünk!

Erre lődörögj Dörögdön - promgramcsomag a Művészetek Völgyére

Az idei Művészetek Völgye bőven tartogat programot akkor is, ha csak a fesztivál második felére érsz oda. Összeszedtünk pár attrakciót péntektől vasárnapig, ha ezeket végigjárod, sokat láttál, persze közel se mindent. Legyél te is zöld, a nyomtatott programfűzet helyett használd a fesztivál mobilappját!

Péntek 07.26.


08.00 Hatha jóga kezdőknek | Taliándörögd, Klastrom

Pránajáma és ászánák dolgoztatják és kapcsolják ki a szellemet és annak sűrűanyagú közvetítőit.

mu_ve_szetekvo_lgye10.jpg

12.30 kutyaPlACC | dr. Sziládi-kovács Hajnalka | Kapolcs, Hagyományok Háza Folkudvar
Állati jogok - beszélgetés a hazai állatvédelemről és jogi helyzetről.

15.00 Macskák az irodalomban | Kapolcs, Malom Műhely
Vendégeink Petőcz András és Mirtse Zsuzsa költők

18.30 Az üvegbúra | Taliándörögd, Színház Színpad
Az Örkény István Színház előadása.
Sylvia Plath Az üvegbúra című regénye a huszadik század sokat elemzett és idézett kultuszműve. Az önéletrajzi ihletésű történet egyrészt a nővé válás stációit mutatja be kíméletlen őszinteséggel, másrészt a kamaszkor és a felnőtt lét közti átmenet bizonyta- lanságokkal teli időszakának lenyomata. A belső félelmek, az önazonosság-keresés elemi erejű megfogalmazása.
A regényt színpadra alkalmazta: Mikó Csaba | Fordította: Tandori Dezső | Rendező: Widder Kristóf | Játsszák: Zsigmond Emőke, Kókai Tünde, Dóra Béla

22.00 Óbudai danubia zenekar: tévé vs. Mozi - A nagy filmzenepárbaj | Vigántpeterd, Cirque du Tókert
Az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté karmester olyan klasszikusokat helyeznek egymás mellé, mint az Onedin család és a Batman, a Karib-tenger kalózai vagy a Szomszédok zenéje. Retro rajongóknak és filmzeneőrülteknek kötelező program!

Szombat 07. 27.

 

00:30 EarthJam önismereti diszkó I Petendi Pajta
Törzsi transz, lüktető áramlás, didgeridoo, elektronika, ősi és időtlen találkozása


11.00 Kolozsi Angéla: Punktum! | Taliándörögd, Színház Színpad
A Budaörsi Latinovits Színház előadása.
Miért finomabb a másik uzsonnája, miért érdekesebb a másik játéka? Miért kell mindig a másé? és miért vagyunk képtelenek odaadni a sajátunkat, miközben a társunké után ácsingózunk?
Szereplők: Bohoczki Sára, Farkas Ádám, Szőts Orsi | Rendező: Kolozsi Angéla

14.30 Építésre termett | Kapolcs, Kender Kert
Kenderbeton a természetes, tartós és egészséges házakért » Horesnyi Béla, kenderbetonhaz.hu

A bő hetet családostul végigvölgyező Zsuzsi kedvencei: 

  • A Harcsa Veronika udvar, ahol letámaszthatod a gyereket kézműveskedni, miközben jazzkoncertet hallgatsz az árnyékban
  • Új helyszínként a Kender kert,
  • Cukornád tányérok és kukorica evőeszközök a fenntarthatóságért
  • Kék abroszos etetők, a korábbinál jóval több egészségtudatosoknak való étel 
  • a Pest-Buda Udvar esti koncertjei

 

17:00 „Divat, érzés, szimbólum” – Hagyományos népi motívumok és funkciók a mai viseletben I  Hagyományok Háza Folk Udvar
Molnár Madarász Melinda „Meyke”vel (divattervező, a Meyke Fashion alapítója) beszélget Rosonczy-Kovács Mihály

21.00 Jim Morrison | Taliándörögd, Hobó Klub

22.45 Szabó Balázs Bandája és a Modern Art Orchestra | Kapolcs, Panoráma Színpad
10. születésnapi nagykoncert

Vasárnap 07. 28.


11.00–18.00 kézműveskedés felnőtteknek – is! | Kapolcs, Hagyományok Háza Folkudvar
Csiki virág és a barkó kézműves egyesület
Szövés, fonás (szőnyeg- vagy ülőpárnakészítés, hajpánt- vagy övfonás)

17.00 Az élet értelme – Egypercesek százpercben | Kapolcs, Momentán udvar
Örkény István novelláiból olvas Mácsai Pál, cimbalmozik Lukács Miklós.

19.00 Budapest Bár | Kapolcs, Panoráma Színpad
Énekesek: Behumi Dóri, Kiss Tibi, Németh Juci, Tóth Vera

 

(Fotók: Művészetek Völgye)