Így éld túl a pánikot egy nagy fesztiválon!

ddp-g-u2xluqaxa-unsplash.jpgMinden olyan koncerten, rendezvényen, ahol rengeteg ember tömörül össze, benne van a pakliban, hogy kitör egy tömegpánik, amivel nem tudsz mit kezdeni. Adunk pár tippet, ami segíthet, ha már belekeveredtél egy ilyen ijesztő helyzetbe. A pánik szakértőjét, Birkás-Kováts Dezsőt is megkérdeztük.

Sikítozás, hisztéria, lökdösődés, eltaposott emberek: szinte minden évben hallunk olyan tömegrendezvényekről, ahol elszabadult a pánik. Tegnap a Szigeten is megtörtént baj, amikor az Ed Sheeran koncerten szintén kitört a pánik, a résztvevők közül sokan a pultokra felmászva próbáltak menekülni a fojtogató tömegből.

De mi a frász történik ilyenkor?

Egyik pillanatban még megy a tánc, a másik pillanatban már egymáson tolong a tömeg, és ha mindennek vége, kiderül, hogy nem is volt valós veszély. gondoljunk csak a West-Balkán tragédiájára, ahol két lány is életét vesztette a tömegben, mert egy meg nem történt késelés miatt kitört a pánik. Elég tehát egy elkapott mondat, egy ismeretlen, hangos zaj, és a már eleve feszült tömeg "pánikolni" kezd.

Persze jócskán akadnak olyan esetek is, amikor nagyon is létező fenyegetettségről van szó, mint például 2006. augusztus 20-án, amikor óriási vihar okozott pánikot Budapesten.De bármi is az ok, egy biztos, a tömeghisztéria lényege, hogy az érzelmek könnyen „átragadnak” másokra. Ha pedig a tömeghisztéria elszabadul, mindenki úgy érzi, menekülnie kell, ilyenkor ugyanis bekapcsol az "életben maradás" ösztönparancsa, ami minden racionális gondolkodást, viselkedési normát felülír. Egyetlen gondolat veszi át az irányítást az ember elméje felett, hogy túléljen, meneküljön. Sokszor ez a vágy lesz a legnagyobb veszély, ha ugyanis valaki nem tudja  felvenni a tömeg tempóját, megrekedhet, a tömeg súlya, ereje pedig egyszerűen megfojthatja, és az is előfordulhat, hogy a földre kerül, és a többiek tapossák agyon. 

Oké, de ilyenkor hogyan érhető el el, hogy ne a pánik vezéreljen minket?

Birkás-Kováts Dezső pszichiáter szerint, ha az ember körül pánikhangulat van, akkor nem könnyű racionálisan gondolkodni és megőrizni a nyugalmunkat. Ilyenkor az a legrosszabb, hogy az ember nem tudja, mit történik, hiszen a tömegből nem látunk ki, a menekülés ösztöne pedig egyre erősödik. A szakember szerint ilyen helyzetben segíthet a pánik elkerülésében, ha másokon segítünk, ezzel is elterelve a figyelmünket önmagunk ijedtségéről.

A pszichiáter azt tanácsolja - és nem csak ilyen helyzetekre -, hogy ne küzdjünk a félelemmel.“

A félelem akkor távozik, ha megengedjük, hogy velünk legyen, ha azonban ki akarjuk zárni, akkor egyre hangosabban dörömböl.

- magyarázza, hozzátéve, hogy a félelem természetes érzés, meg kell tanulni együtt élni vele, még akkor is, ha néha ijesztő. A szakember másik tanácsa, arra az esetre, ha már elindult a tömeghisztéria, hogy a tömeggel együtt haladva, de az epicentrumtól eltávolodva mozogjunk.


Inkább próbáljunk a tömeg mozgásával ellentétesen haladni,hanem haladjunk együtt az áramlattal és tartsunk a széle felé - mondja.

danny-howe-bn-d2bcvpik-unsplash.jpg

Photo by danny howe on Unsplash

Néhány plusz tipp, hogy épp bőrrel megússz egy tömegpánikot:

 - nézz körül, figyeld, próbálj eltávolodni a tömeg epicentrumától, keress kerítést, vagy valami olyan helyet, amire felkapaszkodhatsz 

 - ha azt érzed, hogy egyre tömörödik körülötted a tömeg, amíg teheted, állj máshová, ezzel csökkented a zsúfoltságot és másoknak is biztonságosabbá teszed a helyet

 - a tragédiák legtöbbjét fulladás okozza, figyelj oda a légzésedre, és bár nehéz kibírni egy ilyen ijesztő helyzetben, próbálj meg ne sikoltozni  ha azt érzed, hogy erősödik a tömeg nyomása, tedd a behajlított karjaidat a bordáid elé. Így megvédheted a bordádat, plusz így nem préselik annyira össze a bordáid a tüdődet.

 - amikor a tömeg tol, nyom, természetes reakció, hogy próbálsz ellentartani, de ez sajnos nem segít, csak értékes energiát pazarolsz el. Hagyd, hogy sodorjon a tömeg, de közben koncentrálj az egyensúlyodra.

 - mindig figyeld, hogy mekkora a tömeg körülötted: ha senkivel sincs fizikai kontaktusod, nem érnek hozzád, akkor aggodalomra semmi ok, ha egy-vagy két emberrel ütközöl, úgy, hogy egy helyben állsz, akkor kezdenek sokan lenni, jobb ha szellősebb helyet keresel, ha viszont nem tudod kinyújtani a kezedet, mert annyira sűrűn vannak körülötted, akkor bármikor kitörhet a pánik, hagyd el a helyet, amíg tudod.

Cover photo by DDP on Unsplash

 

Ha van bevált trükköd a pánik kezelésére vagy eleve a tudatos elkerülésére, írd meg kommentben, hogy okosabbak legyünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://programfanni.blog.hu/api/trackback/id/tr5215001308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása